• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

PRAZNIC mare pe 29 iunie 2025 în calendarul ortodox. Ce mari SFINȚI sărbătoresc creștinii

Ce sărbătoare pică pe 29 iunie 2025?
Află ce sărbătoare importantă are loc pe 29 iunie în 2025  [Sursa foto: Facebook/ Freepik]
Creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Petru și Pavel pe 29 iunie în 2025. Ce e bine să dea de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Este sărbătoare mare duminică, 29 iunie 2025, în calendarul ortodox! Creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, considerați ocrotitori ai celor care se află în închisoare și ai celor care au greșit față de Dumnezeu și vor să se îndrepte. Iubiți pentru activitatea lor, credința neclintită și sacrificiile făcute pentru a propovădui Evanghelia, aceștia marchează una dintre cele mai importante sărbători ale verii. Iată ce este bine să dea de pomană credincioșii pentru sufletele celor adormiți în această zi.

Citește și: Reacția Alinei Sorescu după ce fostul soț, Alexandru Ciucu, i-a oferit un buchet de flori Ioanei Ginghină: „Mă deranjează că lucrurile sunt luate în râs și că sunt folosite și alte persoane”

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie 2025

Creștinii îi prăznuiesc, în fiecare an, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel la data de 29 iunie. Aceștia sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă împreună, deoarece au murit în aceeași zi, la Roma, în timpul persecuțiilor lui Nero.

Pavel a fost cetățean roman, astfel că a fost ucis prin decapitare, în timp ce Petru a fost răstignit cu capul în jos, la cererea lui. În icoane, credincioșii îi pot recunoaște pe cei doi după felul în care sunt reprezentați. De fiecare dată, Petru este pictat bătrân și cu barba rotundă, în timp ce Pavel este pleșuv și are barba cenușie.

Ce trebuie să știi despre Sfinții Petru și Pavel?
Tot ce trebuie să știi despre Sfinții Apostoli Pentru și Pavel, sărbătoriți an de an pe 29 iunie [Sursa foto: Facebook]

Sfântul Apostol Petru, numit la naștere Simon, a fost fratele Sfântului Apostol Andrei.

Potrivit crestinortodox.ro, el și-a început activitatea și călătoriile misionare abia după ce s-a căsătorit, însă nu se știe cine a fost soția lui. Acesta a renunțat la tot și a decis să îl urmeze pe Iisus Hristos după ce a avut parte de „o pescuire minunată”. Petru petrecuse o noapte întreagă pe apă, însă nu reușise să prindă niciun pește. La îndemnul Mântuitorului, el a aruncat în apă mrejele și a umplut corabia în care se afla cu pește.

Apostolul Petru a fost martor la Învierea fiicei lui Iair și la Schimbarea la față a Domnului pe muntele Tabor. În grădina Ghetsimani, el a scos sabia să îl apere pe Hristos, iar după ce a aflat că acesta a Înviat sa fost printre primii ucenici care s-au prezentat la mormânt. El a predicat în ziua Cincizecimii, iar în urma cuvintelor sale peste 3.000 de oameni s-au botezat. Acesta a propovăduit Evanghelia în Iudeea, Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia și Roma. Se spune că Petru a fost învrednicit cu atâta putere dumnezeiască, încât bolnavii se vindecau doar dacă stăteau în umbra lui.

Sfântul Apostol Pavel s-a născut într-o familie de evrei și nu a avut ocazia să îl cunoască pe Mântuitorul Iisus Hristos în timpul activității sale de pe pământ. Acesta a fost martor atunci când a fost ucis cu pietre Sfântul Ștefan. El s-a alăturat celor care începuseră, în vremea respectivă, să îi persecute pe creștini. În timp ce se îndrepta spre un grup de creștini, pentru a-i aresta și pentru a-i duce la Ierusalim să fie judecați, Iisus i s-a arătat, spunându-i că nu va lovi doar în niște creștini, ci îl el. După această descoperire, Pavel a devenit din persecutor un mărturisitor al creștinismului. La câțiva ani după ce și-a început călătoriile misionare, el a fost prins, ținut prizonier și în cele din urmă ucis.

Citește și: Gabriela nu mai rezistă în fața atacurilor lui Danciu: „Tindem să ne placă oameni care poate nu sunt potriviți pentru noi sau ne fac rău”. În ciuda lacrimilor ei, concurentul din Casa Iubirii spune clar: „Prioritară e Manuela!”

Ce e bine să dai de pomană pe 29 iunie 2025?
Află ce nu trebuie să lipsească din pachetele date de pomană de Sfinții Petru și Pavel [Sursa foto: Facebook]

Ce se dă de pomană în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel?

Creștinii obișnuiesc să țină Postul Sfinților Petru și Pavel, care începe pe data de 16 iunie și se termină pe data de 28 iunie. Aceștia merg la biserică și au grijă să se roage pentru întărirea credinței, pentru vindecare sau pentru a depăși diverse necazuri și greutăți. Ei nu uită de cei adormiți, astfel că au grijă să facă pomeni pentru sufletele lor. Potrivit tradiției, ei pun în pachete fructe, în special mere dulci, miere, dulciuri, colaci și felurile de mâncare preferate de cei decedați. Aceștia împart pomana vecinilor, rudelor sau persoanelor care se confruntă cu diverse lipsuri. După ce merg la biserică, credincioșii se îndreaptă spre morminte, au grijă ca acestea să fie curățate și aprind lumânări pentru cei care au trecut la cele veșnice.

Citește și: Bebe Rexha, Paris Hilton și Tommy Trumpet, show-uri incendiare la IntenCity, astăzi, 28 iunie 2025! Programul complet

Ce e bine să faci de Sfinții Petru și Pavel?
Vezi aici ce rugăciune e bine să citești în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel [Sursa foto: freepik]

Cea mai puternică rugăciune pe care o poți citi pe 29 iunie 2025 către Sfinții Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin!”